Aromatični tart sa lešnicima i šljivama

 ≫ 
  • 0

Sastojci:

Za podlogu:

- 120 g lešnika ili badema

- 240 g brašna

- 150 g maslaca

- 1/2 šolje šećera običnog

- 1/3 šolje smeđeg šećera

- 1/2 kašičice cimeta

Šolja od 2,5 dl

Za fil:

- 500 g očišćenih šljiva

- 1 jaje

- 1 žumance

- 4-6 kašika šećera

- 1 kašika brašna

- 60 ml slatke pavlake

- 50 ml mleka

- 1/4 kašičice cimeta

- kašičica vanilin ekstrakta

Priprema:

Za podlogu sameljite bademe ili lešnike, dodajte ih u posudu zajedno sa brašnom, šećerom i cimetom, izmešajte da se sastojci spoje. U to dodajte hladan maslac isečen na listiće i mešajte dok ne dobijete mrvice. Podmažite kalup prečnika 24 cm, pa 1/3 mrvica ostavite za posipanje odozgo, a ostalo utisnite u kalup, napravite i rubove cca 3-4 cm  visoke. Zagrejte rernu na 200°C i pecite podlogu 15-ak minuta, dok ne dobije malo boje na rubovima.

Dok se podloga peče operite i očistite šljive od koštica, isecite ih na četvrtine i ostavite na stranu. Sad lagano umutite jaje, žumance i šećer i u to dodajte mleko, slatku pavlaku, cimet, vanilin ekstrakt i kašiku brašna. Sve sjedinite da dobijete fini, glatki, tečni krem. Kada se podloga zapekla izvadite je iz rerne po dnu rasporedite šljive i zalijte sa kremom od vanile. Odozgo rasporedite preostalu trećinu mrvica i pecite na 18o°C, 40-45 min.

Pečenu pospite šećerom u prahu. Nemojte je odmah seći, najbolje je da se skroz ohladi i onda secite i  poslužite.

(Telegraf.rs)

Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA