Torta od čokolade i borovnica
Sastojci:
Za testo:
- 150 g maslaca
- 8 jaja
- 150 g šećera
- 120 g oštrog brašna
- 1 vanilin šećer
- 200 g čokolade za kuvanje
Za fil:
- 270 g džema od borovnica
Za glazuru:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 40 g maslaca
- 2 kašike likera od mentola
Priprema:
Odvojte belanca od žumanaca, pa od belanaca umutite čvrst sneg i postupno umešajte šećer i vanilin šećer. Maslac penasto izmešajte, dodajte žumanca, otopljenu čokoladu i sve dobro izradite. Naizmenično dodajte čvrst sneg od belanaca i brašno te lagano izmešajte. Izlijte u namazan kalup za torte prečnika 26 cm, obložen masnim papirom, i pecite u rerni zagrejanoj na 180°,C 60 minuta.
Koru ohladite, maknite masni papir, pa kolač prerežite napola. Koru premažite polovinom džema, na džem stavite drugi deo kore i premažite džemom po površini. Maslac otopite, skinite s vatre, umešajte čokoladu izlomljenu na kockice, liker od mentola i mešajte dok ne dobijete glatku glazuru. Mešajući, malo ohladite čokoladnu glazuru i prelijte površinu torte.
Odrezanu krišku torte, možete da poslužite i sa dobro rashlađenim šlagom.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.