Pita od jabuka sa lešnicima i suvim grožđem
Sastojci za 4 osobe:
Testo:
- 150 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 50 g šećera
- 100 g maslaca
- 1 žumance
- malo soli
Fil:
- 2 kašike suvog grožđa
- 4 kašike ruma
- 750 g jabuka
- 1 limun
- 40 g lešnika ili badema
Preliv:
- 1 jaje
- 40 g šećera
- 1/8 l pavlake
- 1 belance
Priprema:
Zamesite testo i stavite ga na hladno jedan sat. Dok je testo u frižideru, pripremite jabuke. Očistite ih i narežite na kriške, pa ih prokuvajte u što manje vode, a suvo grožđe potopite u rum. Testo razvijte pa ga stavite u manji pleh obložen pek papirom, pa pokrijte dno i stranice. Jabuke i suvo grožđe ocedite dobro, pa pomešajte s seckanim lešnicima, koricom i sokom od limuna. Tom smesom prekrijte testo.
Pecite 20 minuta na 200 stepeni. Za preliv izmešajte pavlaku s šećerom i žumancima, pa dodajte sneg od belanaca. Time prelijte kolač pa pecite još 20 minuta. Kolač dobro ohladite, narežite i poslužite.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.