Rolat sa jagodama koji ćete obožavati!
Sastojci:
Kora:
- 5 kom. jaja
- malo soli
- 5 kašika šećera
- 4 kašike ulja
- 4 kašike mlake vode
- 5 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo
Fil od jagoda:
- 300 g jagoda
- 5 kašika šećera
Krem:
- 500 ml mleka
- 6 kašika šećera
-2 kom. vanilin šećera
- 3 kom jaja
- 4 kašike brašna
- 100 g maslaca
- 2 kašike pavlake za šlag
-300 g jagoda
Priprema:
Jaja odvojte na belanca i žumanca, pa belanca izmiksajte sa kašikom šećera i malo soli. U drugoj posudi doro izmiksajte žumanca i šećer, te dodajte ulje, mlaku vodu , još malo miksajte, pa ručno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju lagano dodavati belanca. U pleh ( 33 x 33 cm) obložen papirom za pečenje izlijte testo za koru, te u zagrejanoj rerni pecite 15-ak min na 180°C. Gotovu koru sa papirom prebacite na vlažnu krpu, pažljivo zarolajte i ostavite da se hladi.
Za fil od jagoda jagode izrežite na komadiće i zajedno sa šećerom kuvajte stalno mešajući 15-ak min. Možete ih usitniti sa štapnim mikserom. Kad se zgusne maknite sa vatre i ostavite da se hladi.
U 1 dl mleka stavite brašno, šećer, jaja, vanilin šećer i sve zajedno izmješajte da ne bude grudvica. Preostala 4 dl mleka kuvajte, pa kad provri lagano, stalno mešajući, dodajite gornju smesu i kad se zgusne sklonite sa vatre. U ohlađeno dodajte izrađen maslac i 2 kašike pavlake za šlag. Ohlađenu koru, odrolajte, odstranite papir te nanesite fil od jagoda, ne po celoj kori , već u dve vodorane trake, zatim nanesite krem (deo ostavite za ukrašavanje) jagode rasporedite, i njih stavite u dva reda vodoravno i to na onaj deo gde nema fila od jagoda. Možete da filujete i ukrasite po vašoj želji, ukus će ostati prelep.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.