Pravi sladoled od lešnika iz domaće kuhinje
Sastojci:
- 150 g lešnika
- 300 ml punomasnog mleka
- 250 ml sveže slatke pavlake
- 1 jaje
- 2 žumanca
- 90 g šećera
- 10 g cvetnog ili bagremovog meda
- 2 kašičice likera od lešnika
Priprema:
Zagrejte rernu na 170°C i pecite lešnike 7-10 minuta. Izvadite ih i stavite u čistu kuhinjsku krpu. Zamotajte, ostavite tako par minuta pa onda dobro istrljajte tako zamotane da im skinete tamnu opnu. Još tople lešnike stavite u mikser i miksajte dok se lešnici ne pretvore prvo u prah, a zatim počnu otpuštati ulje i pretvore se u pastu. U posudu za kuvanje stavite mleko, slatku pavlaku i pastu od lešnika. Zagrejte do ključanja mešajući često da se pasta od lešnika rastopi. Stavite jaje, žumanca, šećer i med u posudu pa je razmutite da dobijete pomalo penastu smesu.
Umešajte u jaja prvo par kašika toplog mleka sipajući ga kroz gustu cedaljku, a zatim i ostatak sipajući ga u tankom mlazu i neprestano mešajući. Vratite sve na vatru i kuvajte neprestano mešajući drvenom varjačom dok se krem ne počne sasvim lagano zgušnjavati. Ne kuvajte predugo jer će se jaja zgrušati. Sipajte gotov krem za sladoled u čistu posudu, opet kroz gustu cedaljku, pa dodajte po želji liker od lešnika. Posudu stavite u drugu, veću posudu s hladnom vodom i ledom, i ostavite da se potpuno ohladi i odložite u frižider 3-4 sata.
Dalje sladoled zamrzavajte u aparatu za sladoled, ili ako nemate aparat, sipajte smesu u posudu s poklopcem pogodnu za zamrzavanje i zamrzavajte u zamrzivaču dok se dovoljno ne učvrsti, miješajući ga nekoliko puta viljuškom tokom tog vremena. Posluživanje je po želji, čaša, kornet...
(Telegraf.rs)
Video: Da li je manje štetno ako pijemo piće "bez šećera" i zašto je plastika za jednokratnu upotrebu
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.