Kolač od lisnatog testa s jabukama
Sastojci za 6 osoba:
- 250 g lisnatog testa
- 1 kg očišćenih jabuka i isečenih na krupnije kocke
- 4-5 kašika džema od kajsija
- 1 kašika vaniline esencije
- 1 kašičica cimeta
- 1/4 kašičica kardamoma
- 100 ml javorovog sirupa
- 100 g suvog grozđa
Priprema:
Jabuke oljuštiti i očistiti od semenki. Iseći ih na krupnije kocke pa ih staviti u širu šerpu. Dodati u jabuke džem od kajsija, javorov sirup, vanilinu esenciju, kardamom, cimet i suvo grožđe pa sve to dinstati na osrednjoj temperaturi dok vam jabuke ne omekšaju, ali pazite da vam se ne raspadnu. Lisnato testo rastanjiti pa naređati ohlađeni fil na trećinu testa koje je u sredini, pa onda prvu trećinu prebaciti preko fila, a drugu polovinu iseći na trakice pa ih prebaciti preko prethodne trećine.Testo izbosti nožem na nekoliko mesta da bi mogla para od pečenog fila izaći.
Gotovu štrudlu prebaciti pazljivo na pleh, na koji ste postavili papir za pečenje i premazati belancetom. Peci oko 35 do 40 minuta na 190°C ili dok vam fino ne porumeni. Pečenu štrudlu ohladiti pa je poslužiti posutu prah šećerom.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.