Francuski tart s jabukama i kajsijama
Sastojci:
Testo:
- 250 g brašna
- 125 g maslaca
- 2 žumanca
- 2 kašičice šećera
- prstohvat soli
- malo mleka
Fil:
- 90 g maslaca
- 4 jabuke veće ( 900 g )
- 3 kašike vode
- 7 kašičica pekmeza od kajsija
- 125 g šećera
- korica jednog lmuna
- 2-3 jabuke
- sok jednog limuna
Priprema:
Testo:
Maslac narežite na sitne komade, dodajte brašno i trljajte dok se ne naprave mrvice. Dodajte žumanca, šećer i so i mesite, po potrbi dodajte malo mleka. Kada zamesite testo, oblikujte ga u kuglu , umotajte plastičnom folijom i stavite u frižider na pola sata - sat. Otopite maslac, jabuke oljuštite, očistite i narežite na četvrtine. Stavite u maslac jabuke i vodu. Prekrijte i kuvajte dok ne omekšaju, otprilike 20 minuta. Ocedite ih iz maslaca i stavite u drugi lončić, propasirajte štapnim mikserom, dodajte pekmez, šećer, koricu limuna i malo limunovog soka. Kuvajte na jakoj vatri 15 minuta dok se ne zgusne, pa ga ohladite.
Testo razvijte i stavite u kalup koji ste prethodno namazali maslacem. Nabodite ga viljuškom, prekrijte papirom za pečenje i stavite pirinač ili pasulj na testo. Pecite 15 minuta na 180 stepeni. Izvadite ga i ohladite. Jabuke oljuštite, i narežite na tanke kriškice, što tanje. Rasporedite fil po testu i poređajte jabuke po njemu. Pospite smeđim šećerom, po želji cimetom i pokapljite limunovim sokom. Pecite 30-35 minuta na 180 stepeni. Zagrejte pekmez i premažite jabuke. Poslužite toplo ili hladno, možete uz slatku pavlaku, sladoled ili ovako samu.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.