Karamel krem s mlekom i jajima
Sastojci za 6 osoba:
Za krem:
- 1 l punomasnog mleka
- 100 g šećera
- 6 jaja
- 2 žumanca
- 3 limete
- 1 šipka vanile
- 1 mali komad šipke cimeta
Za karamel:
- 120 g šećera
- 3 kašike vode
Priprema:
Zagrejati rernu na 180°C. U veću šerpu staviti mleko, dodati komad cimeta i koru od limete oljuštenu ljuštilicom. Preseci šipku vanile na pola, oljušti semenke te dodaj u mleko, pa ga stavi na vatru i kuvaj petnaestak minuta da se ukusi sjedine. Skloniti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi. U malu šerpu sipati šećer i vodu i kuvati na srednje jakoj vatri, bez mešanja, oko 10 minuta dok se ne karamelizuje, odnosno dok ne dobije žuto-braon boju, ali paziti da ne pregori. Sipati karamelizovani šećer u okruglu vatrostalnu posudu (prečnika 20-22 cm) da prekrije dno i malo sa strane i ostaviti da se malo stegne.
U posebnoj posudi razbiti jaja i žumanca i dodati 100 g šećera pa umutiti lagano žicom, ali paziti da se ne zapene već da se samo sve sjedini. U jaja sipati malo po malo mlakog mleka kroz cedaljku i mešati lagano, i tako sve dok se ne utroši svo mleko. Paziti da se prilikom mešanja ne zapeni masa. Preko karamela sipati pripremljenu smesu mleka i jaja i sud staviti u drugu posudu koja je do pola napunjena vrućom vodom.
Peći u zagrejanoj rerni 50-60 minuta. Kad je krem pečen korica mu je čvrsta, a unutrašnjost podrhtava. Krem ostaviti u posudi da se ohladi, a potom staviti u frižider da se potpuno ohladi. Najbolje je da ostane preko noći u frižideru. Vaditi ga pažljivo iz posude i to tako što prvo nožem okružite kolač, zatim stavite tacnu za serviranje odozgo i naglo preokrenete posudu. Možete ga služiti uz malo šlaga sa malinom, ali i sam karamel krem je dovoljan, pa uživajte u prefinjenom ukusu vanile i limete.
(Telegraf.rs)
Video: Palo prvo ovogodišnje skijanje na Torniku, gužva kao u košnici: Sjajne slike zimske idile
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Irena
Mislim, da je recept za ovaj karamel krem komplikovaniji od onog koji ja pravim decenijama. 6kasika secera postepeno karamelisati do svetlo braon boje, bez dodatka vode. To raditi u serpi u kojoj ce se peci u rerni, pa nema presipanja. Ostaviti na ravnoj podlozi da se hladi.Zatim umutiti 6 jaja, dodavsti postepeno 6 kasika secera i 1 vanil secer. Polako dodavati oko 7 i po dcl hladnog mleka, Staviti u drugu serpu sa vodom, tako da se voda ne preliva, peci u rerni na 200 st oko 1 sat. Izvaditi i ostaviti u serpi da se hkadi. Sve raditi pazljivo, jer je i serpa i voda iz koje vadite, vruca. Kada se ohladi, staviti u frizider i sutradan orevrnuti na tanjir sa udubljenjem, jer ce se karamel tokom oecenja istopiti. Ja to obicno oravi jedan dan ranije, a mera mi je od 9 jaja, znaci mera i po. Nije komplikovano jacko o se cini, jada napravite jednom, posle je jednostavno i lako. Vodite racuna, da smesu oravite u serpi ravnih stranica, kako bi mogli lako da je posle izvrnete. Ako imate pitanja, izvolite, vrlo rado dajem savet
Podelite komentar