Pletenica sa susamom, mlekom i suvim grožđem
Sastojci:
Za testo:
- 4 ravne kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 šaka suvog grožđa
- 2 pune kašike krompir pirea u prahu
- 12 g kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 g maslaca
- 700 g glatkog prosejanog brašna
- 3 žumanca
- 1 ravna kašičica soli
- 4 dl mlakog mleka
- kašika susama
Priprema:
Svi sastojci treba da odstoje na sobnoj temperaturi barem 2 - 3 sata pre upotrebe. Grožđe prelijte sa vrelim mlekom i ostavite da stoji dok ga ne stavite u testo. Maslac otopite u nekoj šerpi i pustite da se ohladi.
Rastvorite kvasac u mlakom mleku sa kašičicom šećera i ostavite da nadođe. Navedene sastojke (osim jaja, maslaca, grožđa i soli) pomešajte sa otprilike pola količine brašna i sa varjačom mutite testo, 10 - 15 minuta, sve dok se po testu ne pojave mehurići. Umešajte viljuškom izmućena jaja, maslac, grožđe i so, zatim i preostalo brašno i dalje ga mesite rukom. Treba da dobijete glatko testo.
Pokrijte i ostavite trideset minuta da naraste. Posle podelite na jufkice (to zavisi od vas sa koliko delova želite da radite pletenicu) i opet ih premesite, ostavite trideset minuta da odstoje. Testo podelite na 6 jednakih delova i ispletite pletenice. Ovu mlečnu pletenicu ostavite sat vremena da naraste, premažite žumancem, pospite susamom pa je pecite u rerni na 180°C oko 30 minuta.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.