Izvanredne slatke pljeskavice od sira
Sastojci:
- 2 šolje rikota sira
- 4 jajeta
- 3/4 šolje brašna
- 3 velike kašike šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica sirćeta
- 1 šolje suvog grozđa
- ulje za pečenje (2-3 kašike za svako pečenje)
Priprema:
U većoj posudi viljuškom izmutiti jaja, dodati sir, šećer, so i prosejano brašno. U manju posudu sipati sodu bikarbonu i sirće, dobro promešati pa sipati u smesu od brašna. Dodati rendanu koru limuna. Ručnim mikserom izmiksati testo dok ne postane glatko.
Dobijeno testo je dosta mekano, ali tako treba da bude. U umućeno testo dodati suvo grožđe i dobro ga umešati. U manju činiju sipati oko cetiri -pet kašika brašna. Testo vaditi velikom kašikom, sipati na pripremljeno brašno, preko testa posuti jednu do dve kašike brašna, a onda pobrašnjenim rukama uzeti pokriveno testo i prebacujući ga iz jedne ruke u drugu formirati pljeskavicu (pljeskavicu formirati dlanovima).
U tiganju zagrejati par kašika ulja, stavljati pljeskavice pa peći, prvo sa jedne strane, pa kad porumene okrenuti ih i peći drugu stranu. Pečene ih stavljati na papir da se ocede od masnoće. Svaki put kada se stavljaju nove pljeskavice dolivati po malo ulja -po kašiku dve, ne više. Pečene posuti pre služenja šećerom u prahu i vanilin šećerom i služiti sa voćem, već prema sopstvenom izboru.
(Telegraf.rs)
Video: Poslednjeg vikenda uoči Nove godine Beograd je prazan
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Svidami se odlično cistiSvidami se odlične su
Pravila sam ekstra je
Podelite komentar
mama
Пост
Podelite komentar
Popi
Takav nacin spremanja cini hranu ukusnom, ali upija dosta ulja. Stavlja se na papirne ubruse ali ipak ostane puno ulja u njima
Podelite komentar