Torta "Crveni somot" (Red Velvet)
Sastojci:
Osnova torte:
- 440 g brašna
- 3 jaja
- 170 g maslaca
- 450 g šećera
- 6 kašika crvena boja za torte i kolače
- 370 g jogurta (punomasni)
- 7 g sode bikarbone
- 16 g gorkog kakaoa
- 9 g soli
- 7,5 g jabukovog sirćeta
- 6 g ekstrakta vanile
Za fil:
- 450 g maslaca
- 50 g brašna
- 9 g ekstrakta vanile
- 500 m svežeg mleka
- 400 g šećera
Priprema:
Za tri kore torte potrebno je mutiti maslac sobne temperature sa pola šećera 10 minuta, odnosno, dok ne dobije na veličini i postane svetao i penast. Dodajte jaja, jedno po jedno sa ostalim šećerom. Dodajte kakao, crvenu boju koja se upotrebljava za kolače i vanilu (ekstrakt vanile). U drugoj posudi pomešati sodu bikarbonu sa sirćetom od jabuke.
Smesi od jaja dodati jogurt mešajući zajedno sa brašnom i sodu bikarbonu sa sirćetom, sve dobro ručno promešati i podeliti u 3 dela za 3 kore prečnika 24 cm. Ugrejati rernu na 180°C i peći jednu po jednu koru oko 25-30 minuta - pa ih posle dobro ohladiti.
U međuvremenu možete pripremiti fil. Pomešajte brašno sa hladnim mlekom na sasvim laganoj vatri oko 10-ak minuta i ostavite da se ohladi, ali obavezno prekrijte sa prozirnom folijom tako da dodiruje fil (ko ima vazduha između fila i folije, fil će postati tvrd i formiraće se korica).
Ohladite je na sobnoj temperaturi. Sa mikserom izmešajte maslac i šećer dok ne postane penast, dodajte vanilu i mešajte još 1 min. Ovom filu dodajte pravi fil koji se ohladio, fino ih sastavite, pa sada možete filovati kore i na kraju je svu zabelite. Na kraju gotovu tortu pospite mrvicama crvene boje, ohladite u frižideru i poslužite.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.