Kolač sa pistaćima i smeđim šećerom

 ≫ 
  • 0

Sastojci:

- 180 g smeđeg šećera

- 100 g putera

- 180 g mlevenih oraha

- 4 kom jaja

- 100 g brašna

- 1,5 dl mleka

- 1 kašika kakaoa

- ½ pomorandže – strugana korica

- 1 kašika praška za pecivo

Preliv:

- 100 g smeđeg šećera

- 2 dl vode

- 1 kašičica ekstrakta od ruma

- 1 kašičica ekstrakta od brendija

- 1 kašičica ekstrakta od narandže

Glazura:

- 60 g smeđeg šećera

- 60 g putera

- 150 g tamne čokolade

- 2 kom jaja

Za posipanje:

- mleveni pistaći

Priprema:

Sve sastojke pripremiti, a tepsiju veličine 35 x 25 cm blago namazati s puterom i lagano posuti s  brašnom. Rernu zagrejati na 200°C. Čvrsto umutiti sneg od belanaca sa 120 g  šećera i ostaviti na stranu. Umutiti žumanca sa 60 g šećera i puterom. Umućenoj masi dodati mleko, orahe i brašno pomešano sa praškom za pecivo, kakaom i koricom pomorandže. Izmešati, pa dodati čvrst sneg od belanaca. Masu dobro sjediniti, izručiti u već pripremljenu tepsiju i peći u zagejanoj rerni oko 30 minuta.

Preliv :

Kuvati 5 minuta šećer sa vodom, zatim skinuti posudu sa šporeta i dodati sve ekstrakte i preliti prohlađen pečen kolač.

Glazura :

Na pari kuvati jaja sa šećerom, da bude srednje gustine, zatim dodati čokoladu , sve još mešati da se čokolada otopi. Skinuti sa pare i umešati puter. Toplu glazuru preliti preko kolača i posuti sa pistaćima, pa brendi rum kocke ostaviti preko noći da se svi sastojci spoje. Sutradan kolač seći na kocke i poslužiti.

(Telegraf.rs)

Video: Ogromne gužve na granici sa Hrvatskom: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA