Kolač sa pistaćima i smeđim šećerom
Sastojci:
- 180 g smeđeg šećera
- 100 g putera
- 180 g mlevenih oraha
- 4 kom jaja
- 100 g brašna
- 1,5 dl mleka
- 1 kašika kakaoa
- ½ pomorandže – strugana korica
- 1 kašika praška za pecivo
Preliv:
- 100 g smeđeg šećera
- 2 dl vode
- 1 kašičica ekstrakta od ruma
- 1 kašičica ekstrakta od brendija
- 1 kašičica ekstrakta od narandže
Glazura:
- 60 g smeđeg šećera
- 60 g putera
- 150 g tamne čokolade
- 2 kom jaja
Za posipanje:
- mleveni pistaći
Priprema:
Sve sastojke pripremiti, a tepsiju veličine 35 x 25 cm blago namazati s puterom i lagano posuti s brašnom. Rernu zagrejati na 200°C. Čvrsto umutiti sneg od belanaca sa 120 g šećera i ostaviti na stranu. Umutiti žumanca sa 60 g šećera i puterom. Umućenoj masi dodati mleko, orahe i brašno pomešano sa praškom za pecivo, kakaom i koricom pomorandže. Izmešati, pa dodati čvrst sneg od belanaca. Masu dobro sjediniti, izručiti u već pripremljenu tepsiju i peći u zagejanoj rerni oko 30 minuta.
Preliv :
Kuvati 5 minuta šećer sa vodom, zatim skinuti posudu sa šporeta i dodati sve ekstrakte i preliti prohlađen pečen kolač.
Glazura :
Na pari kuvati jaja sa šećerom, da bude srednje gustine, zatim dodati čokoladu , sve još mešati da se čokolada otopi. Skinuti sa pare i umešati puter. Toplu glazuru preliti preko kolača i posuti sa pistaćima, pa brendi rum kocke ostaviti preko noći da se svi sastojci spoje. Sutradan kolač seći na kocke i poslužiti.
(Telegraf.rs)
Video: Ogromne gužve na granici sa Hrvatskom: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.