Neodoljiv kolač s makom i vanilom
Sastojci:
Testo:
- 200 g glatkog brašna
- 200 g oštrog brašna
- 1 vanilin šećer
- 4 kašike smeđeg šećera
- 3 jaja
- 100 g maslaca
- 200 ml mleka
Fil:
- 400 ml mleka
- 100 ml pavlake
- 50 g maslaca
- 100 g griza
- 200 g maka mlevenog
- 1 jaje
- 5-6 kašika smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- rendana kora limuna
- 50 g maslaca
- malo praška za pecivo
- malo šećera, vanilin šećer i cimet
- 4 velike kašike oštrog brašna
Priprema:
Penasto izmešati maslac, šećer, vanilin šećer, žumanca i mleko. Zatim dodati brašna s praškom za pecivo i sneg od belanaca. Testo razviti oko prst debljine. Za fil u zakuvano mleko s pavlakom umešati griz, mleveni mak, pa kuvati 10 minuta, skloniti s vatre i dodati jaje, šećer i limun. Nafilovati razvijeno testo.
Pomešati brašno, prasak za pecivo, šećer i vanilin šećer, dodati otopljeni maslac i viljuškom brzo promešati da se dobije grudvasta smesa. Tu smesu posipati po filu. Ako je presuvo preliti sa još malo mlakog mleka. Peći oko 35-40 minuta na 200 stepeni.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.