Preukusni tart sa makom i borovnicama
Sastojci:
Testo:
- 300 g brašna
- 150 g maslaca
- 1 prstohvat soli
- 100 g šećera
- 1 jaje
Fil:
- 4 jaja
- 140 g šećera
- 500 g borovnica (sveže ili odmrznute i oceđene)
- 350 g kisele pavlake
- 4 kašike maka (nemlevenog)
Priprema:
Od maslaca, soli, 1 jaja, šećera i brašna zamesite testo da se ne lepi za ruke. Testo zamotajte u providnu foliju i stavite u frižider da odstoji 1 h. Tart kalup (ili okrugli pleh od 28 cm) podmažite s maslacem. Rernu zagrejte na 190°C. Na papiru za pečenje razvaljajte testo i utisnite ravnomerno po sredini. Na testo stavite papir za pecenje i šaku pasulja (ravnomerno rasporedite), pa pecite 20 min. Zatim, papir sa pasuljem sklonite sa polupečene kore i ravnomerno poslažite predhodno oprane i obrisane borovnice.
Jaja penasto umutite sa šećerom (sa mikserom) oko 10-tak min, dok ne bude masa penasta, dodajte kiselu pavlaku i sve dobro promešajte sa žicom da se sastojci povežu. Na voće izlijte masu koja je u tečnijem stanju i pospite sa nemlevenim makom. Lagano vratite u rernu i pecite još 35 min. Tarts poslužite hladan, uz kuglu sladoleda od vanile ili stračatele.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.