Predivna čokoladna torta sa medom i džemom od kajsija

 
 ≫ 
  • 0

Oduševiće vas

Sastojci:

Kora za tortu:

- 1 jaje

- 3 žumanca

- 65 g šećera

- 1 kašičica meda

- 50 g glatkog brašna

- 10 g skrobnog brašna

- 10 g gorkog kakaa

Krem:

- 200 g zaslađenog kondezovanog mleka

- 170 g tamne čokolade (50-70% kakaa)

- 50 g maslaca

- 120 g krem sira

- 4-5 kašika džema od kajsija

- 1,5 dl čokoladnog mleka

- 1 kašičica ekstrakta vanile

Mekana čokoladna glazura:

- 100 g tamne čokolade

- 100 g slatke pavlake

- 20 g maslaca

- 50 g sirupa glukoze

Priprema:

Kore sa kakaom:

Stavite jaje, šećer i med u posudu i mutite mikserom dok smesa ne postane penasta i svetla. I dalje muteći, dodajte jedno po jedno žumance i nastavite mutiti dok ne dobijete gustu, penastu smesu.

Dodajte smesi od jaja ranije pomešane i prosejane obe vrste brašna i kakao. Mešajte pažljivim pokretima od gore prema dole. Istresite smesu u namašten i lagano pobrašnjen kalup prečnika 20 cm i pecite na 190°C, 20 minuta. Izvadite tortu iz kalupa i ostavite je da se ohladi na rešetki.

Krem:

Stavite kondenzovano mleko i izlomljenu čokoladu u posudu i zagrejte u mikrotalasnoj rerni dok se mleko ne zagreje i čokolada napola istopi (45-60 sekundi). Izvadite iz mikrotalasne, dodajte maslac i mešajte energično kašikom dok se sve ne istopi do kraja i krem postane sasvim gladak i sjajan. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. U ohlađeni krem umešajte krem sir prethodno umućen.

Čokoladna glazura:

Zagrejte slatku pavlaku (ne mora provreti, samo da bude jako topla). Dodajte naseckanu čokoladu, sirup glukoze i maslac i mešajte da se sve sjedini, pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Slaganje torte:

Kore prerežite na tri dela svaki debljine oko 1 cm. Stavite prvi deo na tanjir, navlažite ga čokoladnim mlekom, kojem ste dodali ekstrakt vanile ili neki liker po želji (npr. rum). Premažite kore tankim slojem džema od kajsija. Preko džema stavite polovinu čokoladnog krema. Stavite drugi deo kore i ponovite postupak: mleko - džem - druga polovina čokoladnog krema, pa stavite tortu 20 minuta u zamrzivač.

Premažite celu tortu tankim slojem čokoladne glazure - ovaj sloj služi samo da učvrsti mrvice tako će cela glazura posle biti lepša. Vratite opet u zamrzivač 10 minuta da se prvi sloj glazure sasvim stegne.

Ostatak glazure sasvim malo zagrejte - da možete lagano rasporediti po torti, ali ne da curi previše.

Izlijte glazuru na sredinu torte i lagano je nožem rasporedite po celoj površini, tako da sama siđe na stranice torte. Tortu ohladite u frižideru do posluživanja. Za rezanje koristite nož duge i tanke oštrice koji ste zagrejali uronivši ga u vrelu vodu, a posle svakog reza nož ponovo uronite u vodu i obrišite.

(Telegraf.rs)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA