Mafini sa jabukama, odlična poslastica za sve sladokusce
Sastojci:
- testo za mafine
- 115 g putera
- 200-250g šećera
- 5 ml ekstrakta vanile
- malo soli
- 2 jajeta
- 220 g brašna
- 7g praška za pecivo
- 1 g mlevenog cimeta
- 120 ml mleka
- 300 g oljuštenih i naseckanih jabuka
- 60 g lešnika ili oraha (naseckanih)
Smesa za posipanje mafina:
- 50 g šećera
- 1 g mlevenog cimeta
- 25 g brašna
- 30 g sitno naseckanog putera
Priprema:
Uključite rernu da se zagreje na 180°C i pripremite tepsiju za mafine u koju stavite korpice za pečenje ili premažete puterom. U većoj posudi dobro pomešajte: puter (gledajte da ga izvadite ranije iz frižidera - mora biti mekan, a ne tvrd), šećer, ekstrakt vanile i so - da se lepo sjedine. Dodajte jedno po jedno jaje i jako mešajte dok se ne sjedini i ne postane vazdušasto.
Pomešajte prašak za pecivo, cimet i brašno i polako dodajte tu mešavinu (kašiku po kašiku) u činiju sa ostalim sastojcima lagano dodajući po malo mleka i mešajte dok se sve lepo ne ujedini. Kada je masa sjedinjena dodajte seckane jabuke i lešnike ili orahe. Za hrskavi posip od cimeta u maloj posudi pomešajte šećer, cimet, brašno i puter i mešajte dok se sve ne sjedini (možete i rukama "izmesiti" tu masu koja bi trebalo na kraju da bude u obliku malih mrvica - gledajte da mrvice ne budu veće od zrna graška).
Napunite svaku korpicu masom za mafine do ¾, a zatim svaki mafin pospite pripremljenim mrvicama. One će, kada se ispeku, mafinima dati specifičan miris i preukusnu hrskavu "kapicu". Ubacite u prethodno zagrejanu rernu oko 30 min, odnosno, dok ne dobiju braonkasto-zlatnu koricu, a zatim ih izvadite iz rerne i iz tepsije, a najbolje bi bilo da ih stavite na žicu (kakva ide u rernu) da se hlade, pa poslužite.
(Telegraf.rs)
Video: Iznemogli beloglavi sup spustio se na seosku kuću: Spasavnje ugrožene vrste u selu Sedobro
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.