POSNO! Grčka baklava – poslastica koja osvaja
Sastojci:
- 1 kg kora za baklavu
- 2,5 kg šećera
- 2,5 l vode
- 200 g mlevenih oraha
- 10 kašika šećera
- 1/2 čaše vode
- 4 kašike griza
- 1 kašika kakao praha
- 1 limun
- ulje
Priprema:
Za fil u šerpu sipati 2,5 l vode i dodati 2,5 kg šećera, pa kuvati 10 minuta. Skloniti sa vatre i dodati griz stalno mešajući, ujedno umešati kakao i mlevene orahe. Skuvati posebno šerbet od 10 kašika šećera i 1/2 čaše vode. Ubaciti limun sečen na kolutove i ostaviti da se prohladi.Uzimati koru po koru za baklavu, svaku posebno nauljiti i preklopiti napola pa ponovo preklopiti i nauljiti i staviti fil od mlevenih oraha. Zatim koru saviti u obliku trougla. Staviti u tepsiju i poprskati svaki trougao uljem. Peći oko 35 minuta na 200°C. Preliti baklavu prohlađenim šerbetom, pa dekorisati limunom iz šerbeta.
(Telegraf.rs)
Video: Na Kopaoniku metar snega, skijaši uživaju
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Bn
Mozda je malo secera
Podelite komentar
Zoran
Hashahaha, GRCKA. Turska, kakva grcka. Drugi ih oslobadjali od Turaka, sad im nista niej tursko. Hahahaha.
Podelite komentar
Goga
Koliko oraha a koliko šećera-lada li sam!?
Podelite komentar