Esterhazi - torta kraljevskog ukusa
Za testo:
- 3 belanceta
- 150 g šećera
- 75 g lešnika
- 2 kašike brašna
- 1 kašika gustina
- 1 dl vode
- malo soli
- 1 puna kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 12 žumanaca
- 150 g šećera
- 1/2 dl svežeg soka od pomorandže
- 1 kašika gustina
- 250 g putera
- 150 ml slatke pavlake
- 100 g bele čokolade
- 50 g crne čokolade
Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. Umutite belanca sa 1 dl vode i malo soli, dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Umešajte brašno, gustin, prašak za pecivo i pečene mlevene lešnike. Polako ih sjedinite sa snegom od belanaca. Sipajte u podmazan pleh (prečnika 30 cm) i sve četiri kore pecite po 25 minuta.
U međuvremenu, na pari 30 minuta kuvajte krem od žumanaca i šećera, pa dodajte gustin i sok od sveže ceđene pomorandže. Fil ohladite, dodajte mu penasto umućen puter i sjedinite ga sa kremom od žumanaca. Dodajte čvrsto umućenu slatku pavlaku, pa time filujte sve kore, a preostalim kremom premažite tortu. Odozgo, na krugu od istopljene i premazane bele čokolade, pomoću štapića i istopljene crne čokolade, koja se na belu nanosi u krugovima, napravite esterhazi šaru. Šaru napravite prema svojim umetničkim mogućnostima.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.