Esterhazi - torta kraljevskog ukusa

 ≫ 
  • 0

Za testo:

- 3 belanceta

- 150 g šećera

- 75 g lešnika

- 2 kašike brašna

- 1 kašika gustina

- 1 dl vode

- malo soli

- 1 puna kašičica praška za pecivo

Za fil:

- 12 žumanaca

- 150 g šećera

- 1/2 dl svežeg soka od pomorandže

- 1 kašika gustina

- 250 g putera

- 150 ml slatke pavlake

- 100 g bele čokolade

- 50 g crne čokolade

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C. Umutite belanca sa 1 dl vode i malo soli, dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Umešajte brašno, gustin, prašak za pecivo i pečene mlevene lešnike. Polako ih sjedinite sa snegom od belanaca. Sipajte u podmazan pleh (prečnika 30 cm) i sve četiri kore pecite po 25 minuta.

U međuvremenu, na pari 30 minuta kuvajte krem od žumanaca i šećera, pa dodajte gustin i sok od sveže ceđene pomorandže. Fil ohladite, dodajte mu penasto umućen puter i sjedinite ga sa kremom od žumanaca. Dodajte čvrsto umućenu slatku pavlaku, pa time filujte sve kore, a preostalim kremom premažite tortu. Odozgo, na krugu od istopljene i premazane bele čokolade, pomoću štapića i istopljene crne čokolade, koja se na belu nanosi u krugovima, napravite esterhazi šaru. Šaru napravite prema svojim umetničkim mogućnostima.

(Telegraf.rs)

 

Video: Tzv. kosovska policija upala u zgradu opštine Gračanica

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA