Tradicionalna baklava koja se topi u ustima

 
 ≫ 
  • 0

Baklava je jaka poslastica napravljena od tankih kora, mnogo oraha i dosta šećera.  

Sastojci (možete da pravite i pola mere):

- 1 kg gotovih kora

- 900 g mlevenih oraha

- 100 g krupno seckanih oraha

- 150 g šećera

- 250 g putera

- 100 ml ulja

Za preliv:

- 1 kg šećera

- voda

- limun

Priprema:

Prvo napravite preliv: sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom, tako da vode bude dva prsta iznad šećera. Kuvajte oko 20 minuta na jačoj vatri, s napomenom da preliv ne sme da bude previše gust.  U skuvan preliv dodajte limun isečen na kriške i ostavite da odstoji, jer mora dobro da se ohladi.

Iseći kore po meri pleha u kojem će se baklava peći. Istopiti puter na laganoj vatri da ne promeni boju i promešati ga s uljem. U pleh prvo staviti tri kore koje treba premazati puterom i uljem (neka ova smesa bude topla, to će dati hrskavost kori), pa na prve tri kore staviti sve seckane orahe. Pomešajte mlevene orahe i šećer pa preko seckanjih oraha staviti dve kore - namazati smesom od putera i ulja i posuti mlevene orahe. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.

Na kraju, baklavu pokrijte sa tri kore i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom, osim poslednje. Pre sečenja, pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte sve. Baklavu potom secite u oblik dijamanta. Stavite u rernu, prvo desetak minuta na 190 stepeni, dok ne dobije svetlo smeđu boju, a onda 45 minuta sušite na 150 stepeni.

Pre vađenja - viljuškom proverite da li je i dno pečeno. Vruću baklavu zalijete hladnim prelivom, stavite providnu foliju pa pritisnite plehom da bi se kore izravnale. Neka stoji pritisnuta desetak minuta. Najbolja je odstoji dan ili dva na hladnom mestu.

Foto-ilustracija: pixabay.com

(Telegraf.rs)

 

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA