Recept za "Flodni" - preukusan kolač sa makom, lešnicima i jabukama
Kore:
- ohladiti 250g maslaca u frižideru pa ga u „secku“ umutiti sa 500g brašna
- dodati 100g šećera u prahu, 2 žumanca, 1 celo jaje i 120ml belog vina
- izraditi glatko testo i podeliti ga na 5 delova
- svaki deo se razvija oklagiojom u tanku koru u dimenzijama pleha (korišćen je dublji pleh srednje veličine).
Fil 1:
Prokuvati 120g šećera u 100ml belog vina i kad se šećer rastopi ubaciti 250g mlevenih oraha ili lešnika
Fil 2:
Prokuvati 120ml belog vina sa 120g šećera, dodati 2-3 kašike meda i 250g mlevenog maka. Kada se fil ukuva dodati i rendanu koricu narandže ili limuna.
Fil 3:
Prokuvati 7-8 rendanih jabuka sa 100g šećera i kuvati dok deo vode ne ispari. Dodati 1 kašiku griza i cimet.
Fil 4:
Nekoliko kašika džema od šljiva.
Napomene:
Na svaku od kora se maže jedan od filova, a kolač se završava petom korom koja se premazuje četkicom sa jednim dobro umućenim jajetom. Peče se oko 45 minuta na temperaturi od 180 stepeni - a seče dobro ohlađen.
Recept i fotografija: blog Vitki Gurman
(Telegraf.rs)
Video: Novosađanka menjala grad za prostranstva Durmitora, sa konjem Bambijem krstari nestvarnim predelima
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Anonimno
Fantastičan
Podelite komentar