Recept za "Flodni" - preukusan kolač sa makom, lešnicima i jabukama
Kore:
- ohladiti 250g maslaca u frižideru pa ga u „secku“ umutiti sa 500g brašna
- dodati 100g šećera u prahu, 2 žumanca, 1 celo jaje i 120ml belog vina
- izraditi glatko testo i podeliti ga na 5 delova
- svaki deo se razvija oklagiojom u tanku koru u dimenzijama pleha (korišćen je dublji pleh srednje veličine).
Fil 1:
Prokuvati 120g šećera u 100ml belog vina i kad se šećer rastopi ubaciti 250g mlevenih oraha ili lešnika
Fil 2:
Prokuvati 120ml belog vina sa 120g šećera, dodati 2-3 kašike meda i 250g mlevenog maka. Kada se fil ukuva dodati i rendanu koricu narandže ili limuna.
Fil 3:
Prokuvati 7-8 rendanih jabuka sa 100g šećera i kuvati dok deo vode ne ispari. Dodati 1 kašiku griza i cimet.
Fil 4:
Nekoliko kašika džema od šljiva.
Napomene:
Na svaku od kora se maže jedan od filova, a kolač se završava petom korom koja se premazuje četkicom sa jednim dobro umućenim jajetom. Peče se oko 45 minuta na temperaturi od 180 stepeni - a seče dobro ohlađen.
Recept i fotografija: blog Vitki Gurman
(Telegraf.rs)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Anonimno
Fantastičan
Podelite komentar