Meka i izdašna štrudla s makom
Potrebno je...
Za testo:
1250 g brašna
1 kesica suvog kvasca
malo soli
50 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 žumance
malo soka limuna
60 g omekšalog maslaca
1/8 l mlakog mleka.
Za filovanje:
1/8 l vrelog mleka
1 kašika meda
30 g šećera
1 kesica vanilin šećera
120 g mlevenog maka
30 g hlebnih mrvica
30 g oljuštenog mlevenog badema
50 g opranog suvog grožđa
malo arome ruma
malo cimeta
Za glazuru:
250 g šećera u prahu
1-2 kašike vrele vode
malo soka limuna
Za premazivanje:
malo vruće marmelade od kajsija.
Ova dijeta će vam kilograme istopiti dok trepnete!
IDEJA ZA NEDELJNI RUČAK: Musaka sa slaninom i sirom (VIDEO)
Pomešajte suvi kvasac sa 2/3 odmerenog brašna. Dodajte so, šećer, vanilin šećer, žumance, aromu i maslac. Pomešajte sastojke polazeći od sredine i postepeno dodajte mleko. Mesite testo sve dok se ne pojave klobuci, potom dodajte preostalu količinu brašna. Ostavite da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi.
Za fil pomešajte mleko, med, šećer, vanilin šećer, mak, hlebne mrvice, badem, suvo grožđe, aromu i cimet, tako da dobijete gustu kašu, i ostavite da se ohladi. Razvijte testo u kvadrat, stranice oko30 cm, i isecite 3 trake širine oko 10 cm. Na svaku traku po sredini nanesite jednu količinu smese od maka i uvijte ih po dužini. Na podmazani pleh položite tako dobijene rolne jednu pored druge. Premažite umućenim belancetom i ostavite još pola sata da odstoji. Gurnite pleh u sredinu pećnice i stavite da se peče na 180C oko 45 minuta.
Za glazuru: Prosejani šećer u prahu pomešajte sa onoliko vrele vode, koliko je potrebno da dobijete gustu masu i dodajte aromu. Odmah posle pečenja premažite štrudlu vrelom marmeladom od kajsija (najbolje je prethodno provucite kroz sito) i presvucite je glazurom. Po želji je možete posuti i prah šećerom.
Foto: Pixabay.com
(Telegraf.rs)
Video: Na Kopaoniku metar snega, skijaši uživaju
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.