Divan desert bez trunke dodatog šećera: kruške s viskijem
- 2 čaše mleka
- 3 čaše vode
- 3 vrećice crnog čaja
- pola kašičice cimeta
- 2-3 kruške (u zvisnosti od veličine krušaka i šerpice)
Kruške presecite na pola i poređajte na dno šerpe tako da im ravni deo bude na dole. Prelijte svim ostalim sastojcima i kuvajte dok ne omekšaju. Izvadite kruške iz tečnosti kad su kuvane i ohladite u frižideru. Tek onda izvadite sredinu kašičicom. Tečnost u kojoj su se kruške kuvale možete da redukujete u sos, lepo je uz serviranje ali ne mora.
- 1 kašika putera
- šoljica viskija (lepo je i sa rumom)
- šolja seckanih oraha
- stevija ili kašika meda, po izboru
- slatka pavlaka (nikako ne koristite biljnu pavlaku!)
- cimet
Puter, viski i orahe ubacite u šerpicu i prokuvajte. Kada se tečnost redukuje, stavite u pleh na kome je papir za pečenje i pecite u rerni dok orasi ne dobiju boju. Pazite da ne zagore! Ohladite u frižideru na papiru za pečenje da ne stružete ohlađeni maslac sa tanjira. Ulupajte slatku pavlaku koja je bila na sobnoj temperaturi i dodajte joj malo cimeta. Servirajte kruške posute namrvljenim pečenim orasima, uz pavlaku.
ŠTA DANAS ZA KLOPU: Pločice od krompira sa sirom (VIDEO) (RECEPT)
PODIGNUTA RAMPA ZA NAŠU GOVEDINU: Od sutra moguć izvoz goveđeg mesa u BiH
Nema potrebe da se dodaje šećer ili čak stevija. Dezert je bio izuzetno osvežavajuć upravo zato što je sva slatkoća dolazila od kruške, a orasi davali krckavu strukturu praćenu blagom aromom viskija i cimeta.
Kada bude bila sezona, isti recept isprobati na kombinaciji breskva/pistaći ili kajsija/lešnik.
Recept i fotografija: blog Vitki Gurman
(Telegraf.rs)
Video: EKSKLUZIVNO Pogledajte šta je Donald Tramp uradio kada je sa Melanijom stigao na inauguracioni bal
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.