Ovakav kolač nikada niste probali! Čokoladno zadovoljstvo bez brašna
- 340g maslaca
- 340g šećera u prahu
- 10 jaja
- 160g crne čokolade sa najmanje 60% kakaoa
- 160g mlevenih oraha
- 3 kašike kakaoa
Otopite 170g maslaca, dodajte 170g šećera u prahu i sve dobro izmiksajte, a 80g čokolade rastopite na pari.
U međuvremenu od 5 jaja odvojte žumance od belanaca. Žumanca dodajte, jedno po jedno, u smesu maslaca i šećera, potom dodajte istopljenu čokoladu, izmešajte, pa na kraju dodajte 80g mlevenih oraha i jednu i po kašičicu kakaoa. Belanca umutite u šlag, pa kašiku po kašiku dodajte u prethodnu smesu uz lagano mešanje.
Rernu zagrejte na 180 stepeni, smesu prebacite u kalup za torte i pecite 20 do 25 minuta.
ŠTA DANAS ZA KLOPU: Slasna kalcona s povrćem i mocarelom (VIDEO) (RECEPT)
IDEJA ZA NEDELJNI RUČAK: Musaka sa slaninom i sirom (VIDEO)
Drugi deo torte čini ista smesa ,ali ne pečena nego kuvana, na ovaj način dobije se tekstura krema. Umutite preostalih 5 celih jaja i 170g šećera u prahu i jednu i po kašičicu kakaoa. Kuvajte na pari oko 20 minuta uz često mešanje, dok se smesa ne zgusne. Potom u kuvanu smesu dodajte 80g čokolade, rastopite uz mešanje. Skinite s pare i dodajte 170g maslaca isečenog na komadiće, mešajte dok se ne sjedini sa smesom, pa dodajte 80g mlevenih oraha.
Toplu smesu prelijte preko pečenog biskvita,ostavite nekoliko sati u frižideru i poslužite uz slatku pavlaku.
Foto: Pixabay.com
(Telegraf.rs)
Video: Nikolić: Dvoje pacijenata povređenih u Novom Sadu u teškom stanju, ali stabilno
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.