Idealna večera: mešana salata s feta sirom
Sastojci:
- 1 kašičica samlevenog kumina
- 1 crvena paprika
- 250 ml marniranih artičoka (ima ih u teglici ili konzervi)
- 3 zrela paradajza
- 50 ml crnih maslina
- 50 ml sitno isečene nane ili bosiljka
- 100 g smrvljene fete
- 1 pita hleb (sličan tortiji, samo deblji)
- 250 g skuvanog kelja
Preliv:
- 1 limun (sveze isceđen sok)
- 30 ml masliniovog ulja
- 3 čena propasiranog belog luka
Priprema:
Četkicom premazati obe strane pita-hleba uljem i začinite s 1/2 kašičice mlevenog kumina. Prepeći ga u tosteru ili u rerni na 230°C oko 2 do 4 minuta. Papriku oprati i iseći na kocke. Ako su srca od artičoka velika, isecite ih na manje komade i ocedite ih od viška marinade. Skuvani kelj, procediti pa preliti hladnom vodom, da zadrži zelenu boju, pa preseći ih na pola. Grubo narežite paradajz.
Sve ovo staviti u veću činiju, iz koje ćete poslužiti salatu. Preseći masline na pola, pa dodaj u činiju zajedno sa nanom ili bosiljkom i pospite smrvljenom fetom. Pita hleb iskidati na sitnije komadiće pa dodati povrću. Iscediti sok od limuna, dodati propasirani beli luk i maslinovo ulje i žicom sve sjediniti da dobijete kremastu tečnost. Preliti preko salate, sve dobro izmešati, pa poslužiti kao večeru. Salatu napraviti najmanje dva sata pre sluzenja, da se ukusi sjedine.
(Telegraf.rs)
Video: Mećava zatrpala zapadnu Srbiju: Ekipe rade na rašićavanju svih putnih pravaca
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.