Probajte sarme u vinovoj lozi, onako kako ih spremaju u Turskoj
Sastojci:
- oko 40 listova vinove loze
- 1 glavica luka
- 3-4 čena belog luka
- 100 g pirinča
- 500 g mlevenog mesa
- 3 dl kisele pavlake
- po želji so, biber, kapar, peršun, ljuta sušena papričica
- 4 dl jogurta
- malo soli
Priprema:
Listove blanširati u slanoj vodi od 1 min do 7-8 min, ako su stariji. Prebaciti u hladnu vodu kako ne bi izgubili zelenu boju, ocediti i malo ohladiti. Pirinač desetak minuta prokuvati, u duploj količini slane vode, procediti i ohladiti. Sitno seckani luk propržiti na maslinovom ulju, dodati sitno seckani beli luk, promešati i skloniti s vatre. U posudu staviti mleveno meso, pirinač, so, biber, začinsko bilje (sveže ili sušeno), papričicu, 2/3 luka, pa preliti vodom, a trećinu luka staviti u posudu u kojoj će se kuvati sarme.
Malo ostaviti da se smesa ohladi, a onda dobro promešati. Sačekati da se svi sastojci prožmu oko 20 min. Na lišće vinove loze, stavljati smesu s mesom i napraviti sarme. Stavljati ih na luk sa belim lukom u posudu. Napuniti posudu, pokriti je alu-folijom i kuvati oko 35 min na 200°C. Skloniti foliju, peći još desetak minuta, a onda preliti pavlakom i zapeći. Poslužiti s jogurtom.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.