Polpetone: italijanska rolnica od mesa
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- 1 jaje
- 2 kašike prezli
- 1/2 kašičice timijana
- so i biber
- čen belog luka
- malo maslaca
- 200 g šampinjona
- 100 g punomasnog kačkavlaja
- 100 g dimljene vratine u omotu
- 50 g kiselih krastavaca-kornišona
- 2 pečene crvene paprike
- so i biber
Priprema:
Za fil: na ulju propržite šampinjone. Pečene paprike očistiti od semenki i kožice. Sir, šunku i pečenu papriku narežite na sitne kockice. Kornišone narežite na listiće. Dodajte so, vegetu i mleveni biber i promešajte.
Mlevenom mesu dodajte prezle, jaje, so, timijan, seckan beli luk i biber. Oblikujte 2 lopte. Na dasku stavite prezle i rukama istanjite jednu loptu u oblik tepsije u kojoj će te peći (uska posuda, ne duža od 20 cm). Prebaciti razvaljano testo od mlevenog mesa u nauljenu posudu.
Na meso stavite mešavinu nadeva. Drugu loptu od mesa isto istanjiti na dasci kao i prvu. Pebaciti ga na nadev u tepsiju. Na meso staviti listiće maslaca. Pokrijte alu-folijom i pecite na 190 C oko pola sata, pa skinuti foliji i peći još 30 minuta. Pečene polpetone izvaditi iz posude kad se malo prohladi. Servirajte uz krompir i salatu.
NAPOMENA: u nekim verzijama recepta fil se izmeša sa mesom.
(Telegraf.rs)
Video: Koncert Marije Šerifović uvodi Beograđane u Novu godinu
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.