Čuveni kineski sos od šljiva
Ovaj sos se tradicionalno servira uz "Pekinšku patku" - ali inače ide sjajno uz piletinu, ćuretinu, junetinu, a posebno uz svinjetinu.
Sastojci:
- 10-12 svežih šljiva (ili natopljenih suvih)
- 2 srednje jabuke
- kašika tamari sosa
- čili ili kajenski biber
- five spices ili miks začina za kineska jela
- puna kašika paradajz pirea
- kašika balsamiko sirćeta
Priprema:
Šljive i jabuke ne ljuštite i samo ih isecite na komadiće (veličina pola kutije šibica). Kuvajte dok ne omekšaju, a zatim prespite u blender i par puta pritisnite mlevenje. Treba da budu samlevene, ali ne i kašaste.
Dodajte tamari sos, paradajz pire, balsamiko, kineski začini, čili. Sos treba da bude slatko-ljuto-kiseo, s naglaskom na “ljut”. Vratite u šerpicu na ringlu i kratko prokuvajte.
Recept i fotografija: blog Vitki Gurman
(Telegraf.rs)
Video: Gastroenterolog dr Saša Perić: Nadimanje, bolovi u stomaku, prejedanje, koji simptomi su alarm
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.