Zdrav beskvasni ražani hleb
Sastojci:
- 300 g integralnog ražanog brašna
- 200 g heljdinog brašna
- 500 ml tople vode
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- prašak za pecivo
- kašika lana
- kašika suncokretovih semenki
Priprema:
Pomešajte brašna i so, pa dodajte baš toplu vodu, kako bi se brašno poparilo. Ovako brašno brže fermentiše i dobija se mekše testo. Izmešajte varjačom pa dodajte ulje. Zatim neka stoji 6-8 sati na sobnoj temperaturi.
Nakon procesa fermentacije dodaju se semenke iprašak za pecivo. Testo se sipa u modlu za hleb i površina hleba se premaže vodom. Sačeka se da ponovo naraste.
Hleb se prvo peče u rerni zagrejanoj na 230 stepeni oko 10 minuta, a onda na 170 stepeni još oko 45 minuta. Kad je pečen, izvaditi prvo na rešetku da se prohladi, a onda umotati u platnenu krpu. Seče se tek kada se poptuno ohladi kako ne bi bio "gnjecav".
(Telegraf.rs)
Video: Na Kopaoniku metar snega, skijaši uživaju
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.