Pečeni losos u umaku od meda i začina
Imamo predlog za predivan i aromatičan obrok, koji možete da pripremite za manje od pola sata...
Sastojci:
- 500 g lososa
Sastojci za sos:
- 125 ml meda
- 4 čena pasiranog belog luka
- 2 kašike senfa
- sok od pola limuna
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/4 kašičice ljute tucane paprike
- 1/4 kašičice mlevene ljute paprike
- 1/2 kašičice mlevene dimljene paprike
- krupna so i sveže samleven biber
- sitno iseckan peršun ili korijander
- kolutovi limuna
Priprema:
Lososa oprati, osušiti i ako ima one velike kosti po sredini, izvaditi. Na pleh staviti alu foliju, ali dovoljno veliku da možete da ribu dobro zatvorite sa njom. Žicu u rereni stavite na sredinu rerne i uključiti da se rerna greje na 200°C.
U posudu staviti sve sastojke za sos i sjediniti zajedno tako što ćete umutiti sa žcom. Na foliju staviti lososa, preliti sa pripremljenim sosom i zatvoriti u paketić, sa svih strana, da vam marinada ne curi van prilikom pečenja. Peći oko desetak minuta, u zavisnosti od debljine ribe i koliko vi volite da je pečena. Paziti da se ne prepeče, zato što je onda suva.
Izvaditi ribu iz rerne, otvoriti foliju odozgo i vratiti nazad u rernu, ali sad uključite samo gornji grejač i peći da vam samo blago porumeni, oko 2 do 3 minuta, da se samo malo karamelizuje odozgo, ali pazite da ne izgori. Ispečenu ribu izvaditi iz rerne, posuti sitno iseckanim peršunom, iseći na parčiće, sipati u tanjire i preliti sa sokovima koji su ostali u foliji prilikom pečenja.
(Telegraf.rs)
Video: Koncert filmske muzike Enija Morikonea i Nina Rote u Sava Centru
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.