Slani keks od integralnog speltinog brašna i susama
Sastojci:
- 250 g masti
- 100 ml ulja
- 250 ml mleka
- 1/2 svežeg kvasca
- 800 g integralnog speltinog brašna
- 1 ravna kašika soli
- jaje za premazivanje
- susam za posipanje
Priprema:
U većoj posudi pomešajte kvasac, mlako mleko i malo brašna i ostavite da nadolazi. Kad je kvasac narasao, dodajte so, ulje i razmekšanu masnoću (ne topljenu) pa sve dobro sjedinite. U masu postepeno dodajte brašno i nastavite da mutite dok ne dobijete meko testo (nemojte potrošiti čitavu količinu brašna). Pospite brašnom, posudu pokrijte krpom i ostavite da nadolazi oko 30 minuta.
Radnu površinu pospite brašnom i izručite testo. Nastavite da radite testo rukama i postepeno dodajte brašno. Masa mora da bude glatka i ne sme da se lepi za ruke i površinu. Formirajte loptu, pospite radnu površinu i testo brašnom i razvijte koru debljine 0,5 cm.
Modlom vadite kesiće i redajte ih u pleh obložen pek-papirom. Jaje i prstohvat soli umutite i premažite svaki keks. Pospite susamom, kimom ili makom. Pećnicu zagrejte na 200 stepeni i pecite 20 minuta (dok ne porumene). Umesto modlom testo možete seći na trake i praviti različite forme po želji.
(Telegraf.rs)
Video: Na Kopaoniku metar snega, skijaši uživaju
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.