Francuski hleb (baget) s dodatkom integralnog speltinog brašna
Sastojci:
- 300 g belog brašna
- 300 g integralnog speltinog brašna
- kesica suvog kvasca
- 1.5 kašičica soli
- 400 ml mlake vode
- malo maslinovog ulja
- malo kukuruznog brašna ili palente
Priprema:
Zamesite testo od brašna, soli, suvog kvasca i mlake vode na uobičajen način. Mesite dok ne dobijete lopticu koja se ne lepi - pa neka odstoji 5 minuta. Premesite i ostavite ponovo da odstoji 5 minuta - i tako ukupno 3 puta.
Zatim testo premažite s malo ulja, pokrijte krpom i stavite na toplo da se diže dok se ne udvostruči, što je oko 2 sata. Testo podelite na četiri ili dva dela - već koliko velike bagete želite i koliko ste vešti s testom. Svaki deo malo raširite rukama pa preklopite ka sredini s jedne i potom s druge strane. Tako pripremljeno tijesto pokrijte krpom i ostavite da odstoji još 20 minuta.
Sada za oblikovanje koristite oklagiju. Razvite testo u pravougaonik, pa ga preklopite tako da se duže strane saviju prema sredini, zatim taj vajak malo popravite rukom, da se krajevi povežu (kako već baget ima špicaste krajeve). Na kraju spoljašnje ivice preklopite ka sredini i stisnite ih dobro rukom.
Papir za pečenje ili krpu pospite kukuruznim brašnom, pa baget okrenite naopačke (tako da je spojena ivica dole), pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže 20 minuta.
Baget prebacite na papir za pečenje i složite na tanak pleh. Napravite popečne rezove nožem, što je šara karakteristična za baget. Rerna je ugrejana na 240 stepeni, a na dnu rerne je limena ili vatrostalna posuda s vodom koja isparava - što je bitno za dobru koricu. Hleb se peče na sredini rerne oko 15-20 minuta.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Bana
Fantastican
Podelite komentar