Kimči pirinač - tradicionalni istočnjački prilog uz jela
Sastojci:
- 700 g svežeg kineskog kupusa seckanog na trake
- 350 g tvrdih krušaka
- 350 g bele repe
- 60 g krupne morske soli
- 200 ml hladne vode
- 4 stabljike mladog crnog luka seckanog na kolutiće
- 2,5 cm svežeg korena djumbira izrendanog na sitno
- 4 čena belog luka istucanog u avanu
- 12-3 kašičice čili praha
- skuvani pirinač
Priprema:
Iseckani kupus, repu i kruške staviti u glinenu posudu, posoliti, dobro promesati i pritisnuti teretom. Preliti vodom, poklopiti i ostaviti preko noći da odstoji. Sledeceg dana odliti rasol, rasol sačuvati, a usoljenom povrću dodati smesu napravljenu od luka, belog luka, djumbira i čili-a. Sve zajedno dobro izmešati, složiti u tegle i zaliti odlivenim rasolom.
Tegle prekriti providnom folijom, staviti ih na sunčano mesto i ostaviti da odstoje 2-3 dana. Posle tog vremena tegle ostaviti u frižideru da se kimchi dobro rashladi. Teglu s rashladjen kimchi-em sada zatvoriti poklopcem. Tako pripremljeni kimchi se u frižideru može čuvati nekoliko nedelja.
Kada želite da ga poslužite, propržite ga, izmešajte sa skuvanim pirinčem i poslužite uz jaje na oko, svinjetinu ili čak ćevape.
(Telegraf.rs)
Video: U Narodnom muzeju Srbije otvorena izložba "Odličja i zaveštanja"
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.