Napravite perfektan domaći sir!
Sastojci:
- 4l svežeg punomasnog mleka
- 2 kašike sirila
- so
Priprema:
U mlako mleko sipajte kašiku sirila, promešajte, poklopite - i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi. Ujutru procedite usireno mleko kroz pamučno platno pa okačite da se dobro ocedi. Kad masa počne da se odlepljuje od platna, postavite sve na rešetku i pritisnite odozgo težim predmetom (dobro će poslužiti šerpa napunjena vodom). Sir treba cediti nekoliko sati.
Kad se dobro ocedi, nastaje meka ali kompaktna masa koju ćete moći da odmotate iz platna i prebacite u čist, dubok sud širok dovoljno da sir u njega lepo "legne". Provucite vrhom oštrog noža linije kroz sir - secite na kocke ili rombove - pa posolite po želji i odozgo pritisnite malim tanjirom da otpusti još malo surutke.
U međuvremenu, prethodno oceđenu surutku posolite i prokuvajte pa kad se ohladi prelijte preko sira i poklopite.
Ostavite sir da stoji još minimum 12 sati na sobnoj temperaturi, a onda premestite na hladno (ne u frižider) i ostavite još 12 sati. Za to vreme sir "previre", ali već možete da probate pa čak i da ga servirate kao mlad sir.
Kad dostigne ukus i tvrdoću koja vam se sviđa, prebacite očvrsle kocke sira u sud u kojem ćete ga čuvati u frižideru i prelijte surutkom.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Kalabic
Еурека! А ђе ми је крава?...😭😭
Podelite komentar
Vera
Ej pa krava je valjda u stali😂😂
Podelite komentar