Ukusan gulaš sa pečenim pilećim mesom
Sastojci za 6 osoba:
- oko 1,5 kg piletine
- 4-5 glavica luka
- masnoća za dinstanje
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike slatke mlevene paprike
- ljuta paprika po želji
- 1,2 dl vode
- 1 sveža paprika
- so, biber, začin po želji
- brašno za valjanje mesa
- ulje
- rezanca ili druga testenina za serviranje
Priprema:
Bielo meso (prsa) izrežite na manje komade, i zajedno sa ostakom pileta, malo posolite i svaki komad mesa uvaljajte u brašno i složite na pleh za pečenje te lagano odozgo prelijte uljem. Pecite na 220°C dok lagano ne porumeni. Na dosta masnoće dinstajte sitno naseckan luk bez dodavanja vode-dakle na tihoj vatri. Malo posolite i malo pošećerite (1 kašičica). Dinstajte ga dok ne izgubi sirov miris tj. dok sasvim ne postakli i ne primi fini miris. Ovo je jako bitno da luk ne ostane "sirov".
Dodajte slatku mlevenu papriku i po želji ljute i vrlo kratko popržite-pazeći da ne zagori, jer će postati gorko i odmah zalijte sa 2 dl vode. Dodajte meso, dospite sa ostatkom tečnosti, stavite svežu papriku (odstranite peteljku i semenke), pa poklopljeno kuvajte na laganoj vatri pola sata povremeno mešajući.
Za to vreme skuvajte rezanca. Probajte gulaš, začinite po želji i ako je potrebno produžite kuvanje dok vam meso ne bude kuvano i dok ne dobijete željenu "gustoću". Rezanca ocedite isperite pod mlazom vode i lagano zalijte uljem.
(Telegraf.rs)
Video: RHMZ upozorava na olujne udare vetra, zahlađenje i sneg
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.