Hrskavi kroasani od svežeg kvasca i kisele pavlake
Sastojci:
- 1,5 kašika svežeg kvasca
- 6 dl mlakog mleka
- 1 kašika šećera
- 4,5 kašika ulja
- 1,5 kašika kisele pavlake
- cca 1 kg brašna
- 2 kašičica soli
- 250 g maslaca
- 1 jaje (za premazivanje)
Priprema:
U 1 dl mlakog mleka stavimo kvasac i šećer da nadođe. Kada se kvasac podigne dodamo i ostale navedene sastojke i umesimo testo, dok se ne ujednači i ne postane glatko. Nakon toga testo podelimo na 3 dela i od svakog dela napravimo po 5 malih jufki. Maslac podelimo na 12 jednakih delova.
Pošto smo jufke grupisali u 3 grupe, svaku jufku razvučemo i na nju stavljamo maslac, pa slažemo jednu na drugu. Dakle 3 x 5 jufki, a između njih smo stavljali maslac. Na taj način će se testo nakon pečenja izlistati. Sada svaku gomilicu treba razvući na debljinu 0,5 cm a dobijeni krug isečemo na 12 delova - trouglova. Trouglove uvijamo u kroasane koje ređamo na malo podmazan pleh.
Pleh ne treba puno mastiti, jer će i kroasani prilikom pečenja pustiti masnoću. Sada kroasane premažemo umućenim jajetom, posolimo i odozgo stavimo susam (može i laneno seme, kim, ...). Odmah pečemo u predhodno zagrejanoj rerni na 275°. Kroasane pečemo 10 minuta, prohladimo pa poslužimo.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.