Meksičke tortilje sa čili papričicama
Malo je ljuto, ali umerena ljutina baš ume da prija!
Sastojci za 4 osobe:
Testo za tortilje:
- 200 g glatkog brašna
- 1/2 prašaka za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 40 g maslaca
- 100 ml tople vode
Fil za tortilje:
- 2 kom luka
- 0,5 kg mlevenog mesa
- 2 kom sveže paprike (crvena, zelena)
- 1 seckani paradajz (konzerva 400-500g)
- 1 konzerva crvenog pasulja (400g)
- 5 kašika kukuruza
- 1 čili papričica
- peršun
- začini so, biber, začin, mlevena crvena paprika (slatka)
Crveni sos:
- 400 g seckanog paradajza
- 1/2 kom luka
- 1 kom čili papričice
- 1 kom čen belog luka
- 3 kašika maslinovog ulja
- 2 kašika limunovog soka
- so, biber, seckani peršun
I još:
- kisela pavlaka, gauda sir za posipanje tortilja pre pečenja
Priprema:
Otopiti maslac na vatri i zamesiti testo od svih sastojaka, uz napomenu da se topla voda postepeno dodaje. Testo mora biti srednje mekano. Nakon toga pokrijemo ga u posudi i ostavimo 1 h na sobnoj temperaturi. Kad se testo odmorilo, podelimo ga na 8 jednakih komada i razvijemo u krugove. Dobijene krugove pečemo na suvom, prethodno zagrejanom tiganju i to svega nekoliko sekundi sa obe strane.
Tortilje vadimo na tanjir, slažemo jednu na drugu i pokrijemo poklopcem kako bi ostale savitljive i kako bi ih kasnije mogli slagati po želji. Luk narezati na kocke i kratko propržiti na maslinovom ulju. Dodati meveno meso i pržiti. Nakon toga dodati narezanu papriku (na trakice ili kockice), kratko pržiti, a potom dodati seckani paradajz iz konzerve. Dinstati, začiniti po želji (so, biber, začin, mlevena slatka paprika i ljuta čili papricica). Na kraju umešati crveni pasulj, kukuruz, peršun te maknuti sa vatre.
Kad je fil spreman, pripremimo pleh veličine rerne, malo ga namažemo maslacem i slažemo tortilje koje punimo filom i preklopimo na pola. Svaku tortilju potom premažemo sa kašičicom kisele pavlaka i pospemo rendanim sirom. Ugrejati rernu na 200°C-220°C i pustiti da se vrlo kratko i naglo zapeku. Poslužiti uz crveni sos koji ste prethodno pripremili na način da ste u seckani paradajz dodali sve sastojke, sitno iseckane i promešane.
(Telegraf.rs)
Video: Vučić: Rekonstrukcija Vlade od marta do juna, sa nekima da se pozdravimo
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.