Jednostavno i sočno praseće pečenje iz rerne
Sastojci za 8 osoba:
- 8 kg prasetine
- 200 g krupne morske soli
- 330 ml svetlog piva
- 150 ml svinjske masti
- 250 ml vode
Priprema:
Prase isecite na manje delove, dobro operite, a zatim osušite sa hartijom. Svaki komad mesa, dobro posolite sa obe strane i poređajte u veći pleh. Ovako pripremljeno ostavite da odstoji do sutradan. Zagrejte rernu na 250°C. Pleh u kojem se peče meso, premažite četkicom sa svinskom mašću koju ste već zagrejali da bi mogla lakše da se namaže. Zatim, svaki komad mesa premažite sa svinskom mašću sa obe strane i poređajte ga u pleh. Nalijte čašom vode, stavite ga u rernu i smanjite temperaturu na 200°C. Ovako pecite oko 60 minuta. Zatim na svakih 30 minuta okrećite meso. Prvo okrenite meso pa zatim nalijte na gornju stranu po malo piva. Pivo daje mesu veoma lepu boju, a i ukus je specifičan.
Kada je meso pečeno svu tečnost koja je u plehu odstranite i vratite meso u rernu da se zapeče sa obe strane i da dobije još intenzivniju boju. Kada se prohladi poslužite uz prilog po želji i sa salatom.
(Telegraf.rs)
Video: Novembar u centru Ljubljane
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.