Špagete sa ćuftama i maslinama
Probajte nešto novo!
Sastojci:
Ćufte:
- 300 g dva puta mlevenog mesa (svinjsko ili juneće)
- 1 crni luk srednje veličine
- 10 kom krupnijih crnih maslina
- 1 čena belog luka
- 1 ravna kašičica sveže seckanog origana
- 1 ravna kašičica slatke mlevene paprike
- po ukusu so
- po ukusu biber
Sos:
- 10 kom zrelih paradajza
- 1 šaka bosiljka
- ½ kafena kašičica cimeta
- ½ kafene kašičice slatke mlevene paprike
- 2 kašičice smeđeg šećera
- po ukusu so
- po ukusu biber
Testo:
- 500 g svežih špageta
- po ukusu so
- po ukusu ekstra devičansko maslinovo ulje
Priprema:
Masline propasiramo sa pasirkom za beli luk, beli luk takođe, sve pomešamo sa origanom, soli, biberom, mlevenom slatkom paprikom i jednim lukom koji smo predhodno izdinstali. U mešavinu dodamo dvaput mleveno meso, pa od dobijene mase oblikujemo kuglice od 3 cm koje propržimo na maslinovom ulju, kratko, tek da dobiju zlatnu boju sa svih strana. Paradajz očistimo od peteljke, a sa suprotne strane od peteljke oštrim nožem zarežemo x. Paradajz spustimo na par sekundi u kipuću vodu koju smo postavili za špagete. Nakon par sekundi vadimo paradajz cedaljkom i spuštamo ga u hladnu vodu na 20-30 sec.
Nakon toga kožica se sa lakoćom skida. Paradajz nasečemo sitnije i stavimo da se dinsta na isto ulje na kome smo pekli kuglice, dodamo sitno seckan bosijak, cimet, šećer, so, biber i sve dinstamo dok se paradajz skroz ne otopi i pretvori u fini sos, a proces možemo ubrzati gnječenjem paradajza sa pasirkom za pire krompir. Špagete skuvamo u slanoj vodi po uputstvu. Skuvane špagete ocedimo od vode, properemo mlakom vodom i ponovo ocedimo, pa prelijemo sa ekstra devičanski maslinovim uljem i sosom od paradajza. Špagete služimo uz dodatak mesnih kuglica – ćufti, posute bosiljkom.
(Telegraf.rs)
Video: Koncert filmske muzike Enija Morikonea i Nina Rote u Sava Centru
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.