Neodoljiva grčka pita sa sirom i spanaćem
Sastojci:
Za koru pite:
- 3 šolje brašna
- 150 g putera (hladnog)
- 2 kom svježih jaja
- 3 kašike hladne vode
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica suvog bosiljka
Za fil sa spanaćem i sirom:
- 300 g zaleđenog spanaća
- 300 g feta sira
- 3 kom svežih jaja
- 1 kašika maslinovog ulja
- 4 kašike jogurta
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 šolje brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 šolje parmezana (rendanog)
- 1/3 kašičice mlevenog crnog bibera
Priprema:
Pomešati brašno, so i dodati hladan puter. Izdrobiti prstima puter, mešajući sa brašnom, dok se ne pretvori u manje grudvice. Dodati jaja, suvi bosiljak i vodu i sve dobro zamesiti, oblikovati u jufku, umotati u plastičnu foliju i staviti u frižider na pola sata. Zaleđen spanać samo dobro ocediti i pomešati sa maslinovim uljem, jogurtom, sirom, jajima, brašnom i praškom za pecivo. Dodati so, parmezan i biber i skloniti u frižider.
Uključiti rernu da se ugreje na 220°C. Izvaditi koru i razviti je na predhodno pobrašnjenoj radnoj površini. Razviti otprilike da može da stigne do rubova tepsije za pečenje pite. Viljuškom izbosti koru. Sipati smesu sa sirom i spanaćem i koru kažiprstom pritisnuti na svakih 1 cm da dobije lepe ivice. Staviti da se peče nekih 45 min, dok ivice pite ne dobiju lepu rumenu koru, ali paziti da je ne prepečete. Malo prohladite i odmah služite.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Dragan
Za pitu kore je mozda bolje od za koru pite
Podelite komentar
Dragan Todorovic Korda
Svidja mi se.Ako mi uspe, bice to jos jedna voljena pita u mojoj kolekciji.
Podelite komentar