Bakin hleb sa orasima na starinski način
Sastojci:
- 30 g svežeg kvasca
- 1,5 kašičica šećera
- 250 g ražanog integralnog brašna
- 500 g brašna tip 500
- 1,5 kašičica soli
- 500 ml mlake vode
- 1 kašika vinskog sirćeta
- 4 kašike maslinovog ulja
- 100 g oraha
Priprema:
Kvasac rastopite sa šećerom u nekoliko kašika mlake vode i ostavite malo na toplom mestu. Ražano brašno pomešajte sa hlebnim brašnom, dodajte so, ulje, sirće i uz postepeno dodavanje 500 ml mlake vode zamestite testo. Prebacite na radnu površinu i još ga premesite da bi bilo elastično. Oblikujete loptu, pospite malo brašnom da se ne zalepi za posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom mestu da naraste, dok ne udvostruči volumen. Orahe iseckajte grubo nožem.
Naraslo testo prebacite na radnu površinu i podelite na pola. Svaku polovinu malo razvucite i ispritiskajte, pospite orahe preko pa preklopite krajeve kao pismo. Oblikujte veknicu i premažite je uz pomoć četkice mlakom vodom, potom dobro uvaljajte u ražano brašno, pa prebacite na pleh sa pek papirom posutim ražanim brašnom. Isto uradite i sa drugom. Veknice zarežite tankim nožem po dužini. Ostaviti da naraste, ali ne mnogo, ne više od 2 cm po razrezu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 35 - 40 minuta do fine rumene boje ili kad probate kašičicom da lupnete po hlebu čujete šupalj zvuk. Pečeni hleb ostavite na rešetku da se ohladi. Hleb je lagan, mekan, korica fina hrskava i meka ujedno, a orasi ga čine posebno delikatesnim.
(Telegraf.rs)
Video: Predstavnici Srpske liste otvorili novi blok u okviru Doma zdravlja Donja Gušterica
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.