Italijanske lazanje sa domaćim korama
Sastojci:
Testo:
- 1 kg brašna
- 6-8 kom jaja
- 1 kašika soli
- mlaka voda
Fil:
- 1,5 kg mlevenog mesa
- 2 kom luka
- mast, ulje, maslac
- 4 čena belog luka
- šargarepa
- pečurke
- grašak
- tikvica
- kuvani paradajz
- začini
Bešamel sos:
- 1,5 l mleka
- 4 velike kašike brašna
- 150 g maslaca
- so, muskatni oraščić, beli biber
Za kraj:
- 2 dl paradajz soka
- 150 g trapista (gaude ili po želji)
- 150 g parmezana
Priprema:
Izrada testa:
Na dasku za mešenje stavite brašno, pa u sredini napravite udubljenje u koje umutite jaja. Posolite i umesite tvrđe testo, a vodu dodajte prema potrebi. Testo se mora dobro izmesiti kako bi bilo u potpunosti glatko. Nakon što ste ga umesili napravite kuglu i prekrijte je kuhinjskom krpom kako se ne bi sušilo. Odrežite deo testa pa ga razvijte u dugačke trake koje isečete prema dužini posude.
Izrada fila:
U veću posudu stavimo masnoću (mast, ulje ili maslac) pa dodamo naseckani luk. Pustimo da se dinsta, a kad luk postane staklast dodamo i naseckani beli luk. Posle dva minuta dodamo meso i šargarepu. Posolimo, pa dodamo ostale začine i zalijemo paradajzom. Nakon 20-tak minuta dodamo ostalo povrće i nastavimo dinstati sve zajedno dok povrće ne omekša, ali pazimo da se ne raspadne.
Bešamel sos:
U posudu stavimo maslac pa ga zagrevamo dok se ne otopi i dodamo brašno (oštro) te kratko zapržimo mešajući i pazeći da ne zagori. Maknite posudu s plamena pa dodajte mleko sve vreme mešajući kako se ne bi napravile grudvice. Vratite na vatru, posolite, pobiberite, pa kad provri kratko kuvajte i na kraju dodajte muskatni oraščić.
Izrada lazanja:
Kad imate sve spremno možete slagati lazanje u podmazanu posudu. Red lazanja preliti s bešamelom pa preko toga dodati pripremljen fil. To ponavljati dok se ne utroše namirnice. Najbolje je da lazanje budu u 4 reda, a fil s bešamelom u 3. Složene lazanje prelijte s malo paradajz soka i cele prekrijte rendanim sirom. Pecite oko 20 minuta na 175°C.
(Telegraf.rs)
Video: Gori automobil u blizini Slavonskog Broda: Vatra "progutala" vozilo
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.