Rolat od mlevenog mesa i jaja
Pravo jelo za iskusne hedoniste i gurmane!
Korišćen je kalup za kuglof prečnika oko 28 cm. Potrebno je:
- 1 kg mlevenog junećeg buta
- 10 oljuštenih uskršnjih jaja
- 2 srednja krompira, sitno narendana i dobro oceđena
- malo maslinovog ulja
- oko 250 g pančete (najbolje u vakum pakovanju, fino sečena)
- začini: so, biber, čili, majčina dušica, crvena slatka paprika, beli luk u prahu
Priprema:
Pripremite meso tako što ćete ga izmešati sa rendanim i oceđenim krompirom, dodati začine i sve dobro zamesiti rukom. U odabrani kalup stavite papir za pečenje, pa poređajte listiće pančete. Zatim lepo rasporedte nešto više od polovine mesa.
Poređajte kuvana jaja gusto, po dužini ili u krug (u zavisnosti od kalupa koji koristite) – pa ih prekrijte ostatkom mesa. Listiće pančete koji štrče savijte ka unutra.
Lagano prekrijte folijom i ostavite da se mesni rolat peče na 200 stepeni oko pola sata, zatim skinite foliju pa pecite još oko 15-20 minuta. Kad dobije boju i vidite da je gotov, možete da ga izvrnete u drugu tepsiju i malo zapečete slaninicu, da dobije lepšu boju (opciono).
Mesni rolat servirajte prohlađen uz salatu i povrće. Imajte u vidu da je odličan i kada je hladan, izvađen iz frižidera.
Recept i fotografija: blog Vitki Gurman
Video: Podkast "Glasno", EP 3: Gost Marko Miljković
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.