Riba poširana na maslacu
Brancin iz recepta možete zameniti i pastrmkom ili losos-pastrmkom.
Za dvoje je potrebno:
- jedan veći ili dva manja brancina – filetirana i treba da se skine koža
- oko 80 g putera – jer mora da prekrije dno tiganja u jednom pristojnom sloju (manja šerpica je takođe opcija)
- par kašika maslinovog ulja
- sok od 1 malog limuna (ili pola većeg)
- biber i so
- 3-4 čena belog luka
- 1-2 glavice crnog luka
- spanać ili baby spanać (količine po želji)
- skuvano proso, kinoa, integralni pirinač – šta god vam je po volji, po nekoliko kašika po osobi
Priprema:
Za celu priču je jako važno da se maslac otopi u tiganju polako i na nižoj temperaturi. On ne sme da počne da ključa, ali treba da bude vruć. Dodati par kašika maslinovog ulja, malo soli i biber. Zatim dodati sok limuna.
Spustiti filete ribe isečene na 3-4 dela i poširati jednu pa drugu stranu. Okreće se kad komadi ribe promene boju (pobele) i generalno nema potrebe da se pošira dugo. Par minuta svaka strana i gotovo je.
Zatim izvaditi ribu na tanjir, polako da se ne raspadne – pa pojačat temperaturu i ubaciti seckani crni luk. Kad je ispržen dodati na kratko i beli luk, pa onda i krupno sečen spanać. Dovoljno je da spanać samo „svene“ i tada sklonite tiganj i dodajte so i biber po ukusu. Svako duže prženje bi uništilo lepu zelenu boju – što je šteta. Pogotovo ako ste ubacili baby spanać.
Sada u spanać dodajte skuvano proso, pirinač – ili šta ste već odabrali. Slobodno kuvajte veće količine prosa i pirinča, jer u frižideru mogu da stoje nekoliko dana.
Recept i fotografija: blog Vitki Gurman
Video: Čeka nas promena vremena, evo šta donosi kraj novembra
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Миодраг
О.кеј
Podelite komentar