Sjajni segedinski kupus sa junećim mesom
Sastojci za 6 osoba:
- 2 kg kiselog kupusa
- 1 kg crvenog luka
- 5-6 čenova belog luka
- 10 lovorovih listova
- 5-6 klekovih bobica
- 2 kašičice kima
- 2 kašike slatke crvene paprike
- 2 kašika začina
- 100 g kajmaka
- 100 g masnoće
- 1 kg junetine
- ½ kašičice bibera
Priprema:
Meso, najbolje but ili vratina, odvojte od kosti narežite na kockice, i bez masnoće na jakoj vatri popržite sa svih strana, pa stavite u alu-foliju na toplo. Od kosti skuvajte supu, kojom ćete zalivati kupus. Luk naseckajte, te ga na masnoći propržite do zlatne boje, dodajte beli luk i prodinstajte tek da beli luk zamiriše.
Kupus narežite na trakce pa ga zajedno sa mesom, začinom, klekovim bobicama, lovorom i biberom ubacite na luk. Dobro promešajte i zalijte sa malo goveđe supe od kostiju. Poklopite i uz dolivanje supe dinstajte oko 45 minuta, dok ne bude do ¾ gotovo. Nakon što su kupus i meso omekšali dodajemo crvenu slatku papriku, opet promešamo i zalijemo supom. Kupus ne sme da pliva, ali ni da se prži na suvom.
Dinstajte još oko 20-25 minuta, pa umutite kajmak i dinstajte još 10 minuta. Jelo je gotovo kada su meso i kupus mekani, ali se još ne
raspadaju. Servirajte sa pire krompirom ili krupnim knedlama.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.