Najlepši đevreci iz domaće kuhinje
Sastojci:
- 500 g brašna
- 25 g svežeg kvasca
- 250 ml mlakog mleka
- 50 g otopljenog maslaca
- 2 kašike šećera
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
Za premaz:
- 1 žumance
- 2 kašike mleka
- susam
Priprema:
U sud stavimo prosejano brašno i napravimo u sredini udubljenje, izdrobimo kvasac dodamo 2 kašike šećera i stavimo celo mlako mleko. Ostavimo da kvasac nadođe. Izradimo dosta čvrsto testo, pokrijmo ga krpom i ostavimo na toplo da naraste. Kad se testo udvostruči
tada dodajmo 1 jaje, maslac, so i brašno otprilike da dobijemo glatko meko testo, pa sve zajedno dobro izradimo. Mesimo otprilike 4-5 minuta da se svi sastojci dobro sjedine.
Pokrijemo krpom i ostavimo testo na toplo da ponovo naraste. Naraslo testo podelimo na više delova i pravimo valjkaste oblike odgovarajuće dužine za željenu veličinu đevreka, pa ivice sastavimo. Ðevreke premažemo sa razmućenim žumancem sa 2 kašike mleka. Obilato ih pospemo susamom (može i bez susama) i pečemo u podmazanoj tepsiji na 180°C dok ne dobiju lepu rumenu boju.
(Telegraf.rs)
Video: Poslednjeg vikenda uoči Nove godine Beograd je prazan
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.