Idealno pečena patka sa pomorandžom
Sastojci za 4 osobe:
- 1 patka (oko 2 kg)
- 2 pomorandže
- 1 luk
- nekoliko grančica timijana
- 1 kašika slatke mlevene paprike
- 200 g heljde
- 2-3 kašike ulja
- so, biber
Priprema:
Pripremiti patku, pomorandže, timijan i luk. Uz malo ulja i soli izmešati crvenu slatku papriku i iscediti sok od jedne pomorandže. Staviti patku u nauljenu posudu za pečenje pa je sa pripremljenom marinadom od ulja i crvene paprike premazati sa svih strana. Ostatke isceđene pomorandže ugurati u trbušnu šupljinu. Nakon toga patku lagano preliti sokom od pomorandže.
Drugu pomorandžu narezati na kolutove i poređati oko patke. Dodati još dve polovine luka pa sve posipati listicima timijana ili suvim timijanom. Staviti u rernu zagrejanu na 180°C i pokriti poklopcem ili folijom, peći 90 minuta, a zatim nastaviti otkriveno peći još 30 minuta. Izvaditi iz rerne, malo ohladiti, iseći na komade i poslužiti.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Marjana
Zaboravili ste na heljdu, valjda je to prilog? Ja dodajem mlince, savrseno je
Podelite komentar