Mekana, pohovana, piletina u sosu od pomorandže
Sastojci:
- 900 g pilećeg filea
- 3 jaja
- 1,5 kašičica soli
- 1 šolja kukuruznog skroba
- ½ šolje brašna
- ½ kašičice belog bibera
- ulje za prženje
- 1 supena kašika đumbira, sitno iseckan ili narendan
- 1 supena kašika belog luka, sitno iseckan
- 1 kafena kašičica tucane ljute crvene paprike
- 2 komada iseckanog mladog crnog luka
- 2 supene kašike pirinčanog vina
- 1 supena kašika kukuruznog skroba
- 1 supena kašika susamovog ulja
Za sos:
- 8 supenih kašika soja sosa
- 1 šolja vode
- 4 ravne supene kašike smedjeg šećera
- 4 supene kašike sveže cedjenog soka od pomorandže
- 1 supena kašika sveže naredane korice od pomorandže
Priprema:
Umutite jaja, dodajte so, biber i jednu supenu kašiku ulja, pa sve dobro promešajte. Pomešajte kukuruzni skrob i brašno, te sjedinite sa smesom od jaja i začina.Dodajte piletinu i dobro promešajte da se meso obloži smesom za pohovanje. Ugrejte ulje i pržite 2-4 minuta komade ili dok ne postanu zlatno žuti.
Kada je gotovo izvadite piletinu i stavite na upijajući ubrus. Sve sastojke za sos, osim, rendane pomorandžine korice pomešajte i ostavite sa strane. Očistite vok i držite ga 10-15 sekundi na najjačoj temperaturi. Dodajte 1 supenu kašiku ulja, đumbir, beli luk i kratko pržite dok ne zamiriše, a onda dodajte tucanu papriku, mladi luk i pirinčano vino, te kratko promešajte.
Dodajte ranije pripremljeni sos od pomorandže i pustite da provri, zatim razmutite 1 supenu kašiku kukuruznog skroba u malo vode pa i to dodajte. Mešajte 1-2 minuta dok se zgusne. Dodajte susamovo ulje i rendanu koru pomorandže, promešajte dobro, i zatim dodajte ispohovanu piletinu, mešajte da se ujednačeno obloži sosom i poslužite.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.