Preukusne lazanje s mlevenim mesom
Sastojci:
- 1 pakovanje (od 500 g) testenine za lazanje
- 150 g kačkavalja
Za nadev:
- 500 g mlevenog mesa
- ½ šoljice od crne kafe pirinča
- 2 komada crnog luka
- 1 kašika začina
- so i biber
Za bešamel preliv:
- 100 g maslaca
- 2 kašike brašna
- 600 ml mleka
- 1 kašika začina
- soli po ukusu
Priprema:
Bešamel sos:
Na tihoj vatri istopiti maslac. Dodati brašno i propržiti dok ne poprimi smedju boju. Šerpu skunuti s vatre, pa uz stalno mešanje dodati mlako mleko. Vratiti šerpu na vatru, stalno mešati i sačekati da provri. Dobijen sos koristiti kao preliv.
Izrada nadeva:
Mleveno meso izručiti u dublju posudu. Dodati sitno iseckan crni luk u koji se unapred pomešaju začini. Postepeno zahvatajući mleveno meso promešati i smesu izjednačiti. Pirinač oprati i dodati smesi pa ponovo promešati. Dobijenu smesu koristiti kao nadev.
Izrada lazanja:
Listove testenine za lazanje nakvasiti vodom. U četvrtastu vatrostalnu posudu sa poklopcem poređati vlažne listove testenine tako da pokrije dno posude. Tako dobijate prvu koru na koju stavite nadev, a zatim postavite drugu koru. Isto ponoviti dok ne potrošite sve testenine i nadev. Kada je ređanje završeno iseći na željene parčiće i posuti prelivom. Sačekati par minuta da jelo upije preliv.
Posudu poklopiti. Pripremljeno staviti u rernu unapred zagrejanu na temperaturi od 180°C da se lagano kuva. Pred kraj kuvanja skinuti poklopac, posuti rendanim kačkavaljem i ostaviti da se zapeče par minuta.
(Telegraf.rs)
Video: Sneg, kiša i olujna bura otežali saobraćaj na putevima u zemljama regiona
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.