Jednostavni bezglutenski hleb koji se ne mesi
Uzmite plastičnu posudu za merenje na kojoj piše „brašno“ i u nju sipate ukupno pola kilograma bezglutenskog brašna:
- oko 200 g kuruznog brašna
- oko 150 g integralnog pirinčanog brašna
- oko 150 g heljdinog brašna
Ovo se dobro izmeša i 1/4 mešavine se skloni u činijicu. U tu činijicu ubacite i ravnu kašičicu sode bikarbone i ravnu kašićicu praška za pecivo i ostavite sa strane.
One 3/4 mešavine sipajte u posudu za mešenje, dodajte 1 kašiku meda, 1-2 kašike maslinovog ulja, malo soli, kesicu suvog kvasca i 400 ml tople vode. Uključite mikser. Mutite 5 sekundi. Isključite mikser. Začas je umućeno jer je i dalje „gustine pudinga“. Prekrite providnom folijom i stavite pola sata na toplom mestu.
Nakon tih pola sata, u testo umešajte mikserom i onu 1/4 izdvojenog brašna sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Ova masa nije čvrsta kao klasičan hleb pa se jednostavno sipa u kalup za pečenje hleba. Papir za pečenje je ovde obavezan.
Kada je hleb skoro pečen, uzmite još jedan papir za pečenje, stavite ga na rešetku rerne, previrnite hleb naopačke i skinite ove papire koji su do sada bili u plehu. Ispecite malo „leđa“ hleba pre nego što ga proglasite gotovim. Kako ima svežinu danima, dobro ohlađenog ga kasnije prebacite u kesu pa u frižider.
Recept preuzet s bloga Vitki Gurman.
(Telegraf.rs)
Video: Ruglo u Zemunu: 30 hektara ruine između stambenih zgrada privlači nezvane goste
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ljudmila
Vec sam dva puta davala jednostavan recept od 4 vrste integralnog brasna i isto toliko semenki, bez mesenja, jednostavan, odlican. Ako nekog zanina, dacu recept ponovo, ja ga pravim dve godine i ne menjam sastojke
Podelite komentar
Bilja
Napisi recept u komentar
Podelite komentar