Sarmice od vinove loze, sa paradajz pireom

 
 ≫ 
  • 0

Vinovo lišće sada možemo da nađemo i u konzervi, pa ne moramo da čekamo leto za ovo jelo!

Sastojci:

- 50 listova vinove loze

- 600 g mlevenog mesa (mešanog)

- 130 g pirinča

- 2 kašike limunovog soka

- 2 kašike paradajz pirea

- 1 glavica crnog luka

- 8 kašika supe (kokošje)

- 200 g paradajza (crvenog)

- 9 kašika maslinovog ulja

- so, biber (po ukusu)

- 1 kašičica suve nane (izmrvljene)

- 1 kašika peršuna (iseckanog)

- cimet (na vrh noža)

Priprema:

Listove vinove loze potopiti sa proključalom vodom i kratko vreme ostaviti da odstoje. Izvaditi ih iz vode, malo ocediti i kuhinjskom krpom prosušiti. Mleveno meso, pirinač, biber, so, ciment, nanu, peršun, luk (iseckan), limunov sok, paradajz pire, kao i oljušten i sitno iseckan paradajz, staviti u činiju i dobro promešati. Raširiti list vinove loze, glatku površinu staviti sa donje strane, pa po dve kašičice fila nanositi na isti. Puniti tako, što fil stavimo na početak lista, a obe strane (lista) savijamo prema unutrašnjem delu (prema filu) pri čemu ujedno zbijamo tj. pričvršćujemo fil i list.

Uvijene rolnice - sarmice položimo u šerpu, zalijemo ih sa 4-5 kašika maslinovog ulja i vodom. Vodu nalijemo do polovine sarmica (visine sarmice). Poklopimo tanjirom čiji je prečnik manji od prečnika šerpe u kojoj se kuvaju, pa poklopcem. Sarmice kuvamo na srednjoj temperaturi oko 40 minuta.

(Telegraf.rs)

Video: Podkast "Glasno", EP 3: Gost Marko Miljković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA